Monday, May 24, 2010

COMMON PEPEROMIA




I am sure that many of you in Malaysia would have seen this herb before. Many would have considered it as a weed as it can be found growing near the drains and by the roadside. As a matter of fact, it can be found in most of our gardens. In Malay it is known as ketumpangan or tumpang air.
It can be eaten as a vegetable and is also used a a medicinal herb. The plant can be eaten raw or cooked. You can actually buy it from the small time Chinese farmers who sell their produce at the wet markets in Malaysia. It is considered a Yang Herb by the Chinese.
VERSI BAHASA MELAYU
Saya amat pasti anda yang berada di Malaysia pernah melihat herba ini. Ramai mungkin menganggapnya sebagai rumput liar yang boleh dijumpai di longkang atau di tepi jalan. Ia juga tumbuh secara liar di taman bunga kita. Ia dikenali sebagai ketumpangan atau tumpang air.
Ketumpangan boleh dimakan sebagai sayur dan juga sebagai ubat. Ia boleh juga dimakan sebagai ulam atau dimasak. Anda boleh membelinya juga dari petani-petani Cina yang menjual hasil tanaman mereka di pasar. Orang Cina menganggapnya sebagai Herba Yang (mempunyai sifat panas).

INFORMATION ABOUT THE COMMON PEPEROMIA/MAKLUMAT TENTANG COMMON PEPERONIA

Common Name/Nama tempatan :Common Peperomia, Man-to-man, Ketumpangan, Tumpang Air

Scientific name/Nama Sainfitifk: Peperomia pellucida

Family/Famili : Pepper family (Piperaceae)

Medicinal uses/Kegunaan Perubatan: To treat glaucoma and eyes diseases

How to use/Cara menggunakan:

1.Use the whole plant (4-5 mature plants)/Semua bahagian pokok boleh digunakan (4 -5 pokok matang).

2.Use Chinese Wolfberry (3 table spoons)/3 sudu besar Chinese Wolfberry.

3.Use brown sugar (1 table spoon)/1 sudu besar gula perang.

Method/Cara :

1.Put 4 bowls of water in a pot/Masak 4 mangkuk air dalam periuk.

2.Put peperomia plants, Chinese wolfberry and brown sugar into the pot/Letak ketumpangan air, Chinese wolfberry dan gula perang dalam periuk.

3.Boil the water. When the water is boiled, let it simmer over a slow fire/Masak air. Bila air mendidih, perlahankan api.

4.Boil in slow fire till 8/10 of a bowl/Masak atas api perlahan sehingga tinggal 8/10 mangkuk.

5.Drink the tea when cool/Minum teh bila sejuk.

Prescription/Preskripsi

1.Drink every two days/Minum dua hari sekali.

2.There should be improvement after a week/Boleh dilihat kesannya dalam masa seminggu.

3.Continue until cured/Sambung sampai sembuh.

4.During the course, you could be expected to get watery eyes/Semasa perubatan, air mungkin berair.

Other uses of Common Peperomia/Kegunaan lain Ketumpangan air

1.Can be eaten raw (use it as ulam/salad)/Boleh dimakan sebagai ulam

2.Can be fried as vegetable/Boleh dimasak sebagai lauk.

Sources/Sumber:
http://www.yinyangherbs.com/peperomia2.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Peperomia_pellucida

2 comments:

Shida said...

Selalunya kalau jumpa buang saje....hu..hu...

Miss Cheah said...

So next time, bolehlah guna untuk buat ulam