Thursday, March 28, 2013

LADA HITAM / BLACK PEPPER





Nama tanaman/Name of plant:  Lada Hitam / Black Pepper

Nama saintifik/Scientific name :  Piper nigrum L.

Kegunaan/Uses:
Digunakan dalam masakan.  Dalam perubatan tradisional Melayu lada hitam digunakan untuk meredakan sakit perut,loya, demam, sakit sendi dan sakit kepala. Ia juga digunakan untuk membuang angin dalam badan.Ia juga digunakan untuk meredakan kembung perut bayi. Lada hitam juga digunakan oleh ibu dalam pantang dengan cara menumbuknya dengan ikan bilis goreng dan dimakan bersama nasi panas. Lada hitam dan lada putih yang dibungkus dalam kain dan dilayurkan pada api digunakan untuk menuam perut bayi yang kembung.

English Version
Used in cooking.  In Malay traditional medicine black pepper is used to relieve abdominal pain, nausea, fever, joint pain and headaches. It is also used relieve wind problem and baby colic. Black pepper is also used by mothers in confinement period after the delivery. It is usually pounded together fried anchovies and eaten with hot rice. Black pepper and white pepper are wrapped in cloth and heated is used to reduce blotted stomach problem for babies. 

Source: http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=158&cat=




No comments: